10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΣΙΜΟ

1. Ποτέ δεν βάζουμε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλουμε από το ψυγείο.Θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό.Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει καλά πριν το ψήσουμε.

 

2. Δεν λαδώνουμε το κρέας που προορίζεται για ψήσιμο.Το κρέας από μόνο του περιέχει το απαραίτητο λίπος ώστε να ψηθεί και να αναδείξει την μυρωδιά του.

 

3. Εάν κατά το ψήσιμο δημιουργηθούν φλόγες, ποτέ μα ποτέ δεν τις σβήνουμε με νερό.Σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε μπόλικο χονδρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα για να σβήσουμε τη φωτιά.Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.

 

4. Δεν αλατίζουμε το κρέας όταν είναι ακόμη ωμό.Η καλύτερη στιγμή για να αλατίσουμε το κρέας είναι λίγο πριν το βγάλουμε από τη θράκα.Αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει τους χυμούς του κρέατος.

 

5. Στην αρχή του ψησίματος τοποθετούμε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να “αρπάξει” λίγο.Έτσι θα δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του κρέατος.Κατόπιν απομακρύνουμε το κρέας περισσότερο από την θράκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

 

6. Δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη στη θράκα και όχι πάνω στο κρέας!

 

7. Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι για να το γυρίσετε γιατί έτσι φεύγουν οι χυμοί του. Χρησιμοποιείστε λαβίδα.

 

8. Εάν ψήνετε λουκάνικα, τρυπήστε τα πριν τα βάλετε στη σχάρα με ένα πιρούνι γιατί τα λουκάνικα σκάνε στο ψήσιμο.

 

9. Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το κρέας στην θράκα είναι όταν τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο.Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά!

 

10. Η θράκα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και η σχάρα να μην υπερβαίνει τα όρια της θράκας γιατί έτσι τα κρέατα στην άκρη της σχάρας θα μείνουν άψητα.

1. Ποτέ δεν βάζουμε το κρέας για ψήσιμο αμέσως αφότου το βγάλουμε από το ψυγείο.Θα ψηθεί υπερβολικά εξωτερικά αλλά από μέσα θα παραμείνει ωμό.Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει καλά πριν το ψήσουμε.

 

2. Δεν λαδώνουμε το κρέας που προορίζεται για ψήσιμο.Το κρέας από μόνο του περιέχει το απαραίτητο λίπος ώστε να ψηθεί και να αναδείξει την μυρωδιά του.

 

3. Εάν κατά το ψήσιμο δημιουργηθούν φλόγες, ποτέ μα ποτέ δεν τις σβήνουμε με νερό.Σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε μπόλικο χονδρό αλάτι πάνω στα κάρβουνα για να σβήσουμε τη φωτιά.Εναλλακτικά μπορούμε να ψεκάσουμε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.

 

4. Δεν αλατίζουμε το κρέας όταν είναι ακόμη ωμό.Η καλύτερη στιγμή για να αλατίσουμε το κρέας είναι λίγο πριν το βγάλουμε από τη θράκα.Αλλιώς το αλάτι θα απορροφήσει τους χυμούς του κρέατος.

 

5. Στην αρχή του ψησίματος τοποθετούμε το κρέας κοντά στα κάρβουνα ώστε να “αρπάξει” λίγο.Έτσι θα δημιουργηθεί μια κρούστα που θα συγκρατήσει τους χυμούς του κρέατος.Κατόπιν απομακρύνουμε το κρέας περισσότερο από την θράκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

 

6. Δοκιμάστε να ρίξετε αρωματικά φυτά όπως ρίγανη στη θράκα και όχι πάνω στο κρέας!

 

7. Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι για να το γυρίσετε γιατί έτσι φεύγουν οι χυμοί του. Χρησιμοποιείστε λαβίδα.

 

8. Εάν ψήνετε λουκάνικα, τρυπήστε τα πριν τα βάλετε στη σχάρα με ένα πιρούνι γιατί τα λουκάνικα σκάνε στο ψήσιμο.

 

9. Η καλύτερη στιγμή για να βάλετε το κρέας στην θράκα είναι όταν τα κάρβουνα διατηρούν από μόνα τους την ζέστη που χρειάζεται για το ψήσιμο.Η θερμότητα είναι αυτή που ψήνει το κρέας και όχι η φωτιά!

 

10. Η θράκα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια και η σχάρα να μην υπερβαίνει τα όρια της θράκας γιατί έτσι τα κρέατα στην άκρη της σχάρας θα μείνουν άψητα.